נפאל, הגובלת עם טיבט מצפון והודו ממזרח, ממערב ומדרום היא מדינת ההרים הגבוהים, ההימלאיה, כמו גם ההר הגבוה ביותר בעולם, האוורסט, מדינת המגוון האתני והתרבותי, מדינה צבעונית, מדינת הינדו ובודהיזם, מדינת מקדשים, מדינת שריפת גופות, מדינת מלחמה ושפיכת דמים, מדינה החייה בזכות התיירות והיא בירת הטרקים של המזרח כולו- ביניהם שמורת האנאפורנה והאגמים הקפואים עוצרי הנשימה ביופיים.
כל אלו, הפכו את עולם התיירות שבה לרווח התעשייתי הגדול במדינה, כאשר בכל שנה, למעלה מ300 אלף תיירים מגיעים להתפעל מיופיה והמגוון התרבותי וההיסטורי שיש לה להציע.
עם טיול תרמילאים בנפאל תוכלו לחוות מגוון אטרציות, ביניהן סיורי תרבות ודת- כמו צפייה בשריפת גופות, שיטוט במוזיאוני היסטוריה, מקדשים ואתרים לאומיים, כמו גם ספורט אתגרי, כגון באנג'י, אומגות וראפטינג, עיירות שלווה ונופש, פארקים לאומיים וג'ונגלים.
מעבר לכך, בנפאל ניתן למצוא התנדבויות רבות בתחומים שונים וטווחי זמן שונים. אל תוותרו על תכנון טיול בנפאל, חוויה בלתי נשכחת.
• רובע הטאמל – המקום בו רוב התיירים מעבירים את זמנם בקטמנדו לפני או אחרי טרקים בהימלאיה המושלגת.
שוטטות בעיר- התרשמו מהמורשת התרבותית והאמנותית המרשימה של קטמנדו במקדשים, חצרות מלאות צילי ואורז המתייבשים בשמש ובבתי מלאכה זעירים.
גן החלומות- למטיילים בזוגות, כדאי לא לפספס את גן החלומות, מובלעה שקטה ויפייפיה במרחק הליכה קצר.?
הלייקסייד – מקום מושלם לאתנחתא מכל הריצות והמסעות, בליווי הנוף הפסטורלי של האגם.
מצנחי רחיפה ושייט סירה – בגדר חובה לכל אחד שלא סובל מפחד גבהים.
מוזיאונים – סיור במוזיאון פוקרה המקומי או במוזיאון האנאפורנה.
מרכז למידה בודהיסטי – מומלץ לחפצים במבט מקרוב בתרבות הבודהיסטית ולמידה של עקרונות הטאי צי והיוגה.
שוק העיר – לאלו שלא מוכנים לוותר על הקניות יוכלו לרכוש בגדים, תכשיטים ודברי מזון בשוק באגאר.
פארק ציטואן הוא שמורת חי בין המפורסמות ביותר באסיה ובנפאל בפרט. הפופולריות שלו בעולם, היא בעיקר בשל היותו כמקום מוצלח מאוד לצפייה בבעלי חיים.?
ישנם דברים נפלאים לראות:
הגונגל של השמורה – לא לוותר על טיולים רגליים בגונגל ולקוות להיפגש בין הצמחייה הענפה עם חיות האטרקטיביות והעוצמתיות שממלאות את השמורה.
שייט בנהר – מומלץ לא לפספס את השייט על הקאנו בנהר שורץ התנינים.
טרקים – בשמורה, תמצאו כ-3 טרקים עיקריים, ביניהם הלאנג טאנג [על שמו נקראת השמורה] ההלאמבו ואהוב ביותר על הישראלים והאגמים הקפואים.
נוף האגמים הקפואים – זהו הנוף, שנגלה לעיניכם בלב ליבו של טרק האגמים הקפואים.
אם כבר אתם במדינת רכס ההרים הגבוה בעולם, כדאי לא לוותר על האטרקציה ולבצע טרק של מספר ימים בהרים המושלגים והנוף עוצר הנשימה.
ישנם סוגים רבים של טרקים לפי קושי, אורך וכו ועליכם לבחור לאילו טרקים אתם מתחברים ופשוט לצאת לדרך.
כמובן שחובה להתכונן לטרקים בצורה טובה מבחינת ביגוד, אוכל, ציוד ועוד.
• עלות יום בטרק – 1000-2000 רופי ליום עבור הוצאות על אוכל ולינה [תלוי בגובה בו אתם נמצאים ובאיזור בו אתם מטרקים].
איזור ה-EBC אוורסט בייס קמפ ידוע כיקר יותר מאיזור ה-ABC אנאפורנה בייס קמפ.
• לגבי המסלול – ניתן לרכוש מפה בסוכנויות התיירות וכך לדעת כל הזמן מהו מיקומכם.
לפני היציאה לטרק יש להוציא שני אישורים הנקראים טימס ופרמיט. כל אחד מהאישורים עולה 2000 רופי.
במידה ויצאתם עם פורטר הטימס יעלה 1000 רופי ולא 2000.
ניתן להוציא את האישורים הללו במשרד התיירות שבפוקרה באופן עצמאי או דרך סוכנות תיירים מה שיגבה מכם עמלה של כ-100-200 רופי.
לינה – במהלך הטרק לנים בגסטהאוסים שבכפרים בהם תעברו.
ישנו דיל אשר קיים בהרבה גסטהאוסים שמאפשר לכם לינה ללא תשלום בתנאי שאת ארוחת הערב והבוקר תזמינו בגסטהאוס. לינה תעלה בדרך כלל בין 100-150 רופי לאדם.
• אוכל – במהלך הטרקים בשמורה עוברים כל יום דרך כפרים מה שאומר שאת הארוחות ניתן לרכוש בגסטהאוסים בהם לנים ובמסעדות שבכפרים בהם תעברו במהלך יום ההליכה.
מומלץ לקנות חטיפי אנרגיה או כל נשנוש לדרך מבעוד מועד ולא בשמורה מכיוון שהמחירים עולים בהתאם לעליה בגובה.
• שתיה – לכל הטרקים יש לצאת עם שני בקבוקי ליטר וחצי, מומלץ לקחת אמצעי לטיהור מים ולמלא את הבקבוקים במהלך הטרק וכך לחסוך עלויות ופגיעה אקולוגית.
במידה ואתם חוששים מסחיבת הציוד על הגב יחד עם האתגר הפיזי של ההליכה בגבהים, תוכלו לבחור להשתמש בשירותי הפורטר.
עלות יומית עבור פורטר היא 400-800 רופי, תלוי במשקל שיסחוב ובכמות האנשים.
מעבר לעזרה מבחינת הסחיבה, מרוויחים גם הדרכה והיכרות אישית עם מקומי מה שיכול להוסיף לחווית הטרק. מומלץ לבחור פורטר לאחר קבלת המלצה ותיאום ציפיות, שימו לב שאתם משלמים לו ולכן עליו להתחשב בצרכים שלכם וזכותכם לקבוע איפה לאכול ולישון בהתאם להעדפתכם.
הבחירה לצאת לטרק בנאפל כרוכה בבירור השפעת הגובה עלינו מבחינה פזיולוגית והבנה כי אפשר להגיע למצב בלתי הפיך ברגע שלא נשמעים להוראות הבטיחות בגובה ויותר מכך, כשלא נשמעים לגופנו מכיוון שכל אחד מגיב אחרת לגובה.
הוראות הבטיחות הבסיסיות המומלצות לגובה הן:
– עליה מקסימאלית של 500 מטר מבחינת מקום הלינה.
– עצירה ליום הסתגלות בגובה לאחר כל 1000 מטר שעולים בגובה.
– שתייה מרובה של מים על מנת לעזור לגוף להתמודד עם אחוז החמצן הדליל.
– הכי חשוב – הקשבה לגוף!
גם אם נשמעים לכל הוראות הבטיחות יכול להיות שהגוף שלך יחלש מהגובה ולא יסתגל אליו ולכן אם מרגישים כאב ראש חריג או חולשה שפוגעת ביכולתנו יש להתקדם לאט יותר מבחינת העליה בגובה ואף לעצור לימי הסתגלות נוספים. ככל שעולים בגובה מהר יותר, גם גדל הסיכון לפתח מחלת גבהים.
הפסקות חשמל בנפאל הן דבר נפוץ שקורה פעם ביום ואף יותר מכך.חלק ניכר מהן יזומות על ידי המממשלה ולכן התושבים מעודכנים מראש ברוב המקרים.
המלצה – כדאי להתעדכן בלוח הזמנים הנמצא בכל גסטהאוס.
חשוב לדעת כי כל הילדים היתומים שאתם רואים בנפאל כאשר אתם עוברים מיעד ליעד, המקומות בהם מתנדבים כל כך הרבה תיירים ותורמים כל כך הרבה כסף – לרוב, וליתר דיוק ב-85% מהמקרים אלו בכלל לא יתומים.
תעשיית ניצול הילדים בנפאל הינה נפוצה מאוד. אנשי תעשייה זו, מגיעים לכפרים ומשדלים הורים לשלוח את ילדיהם לפנימיות ומוסדות יוקרתיות להשכלה ואף מומציאים כספים רבים מההורים לטובת זה. לעתים, הילדים מגיעים למקומות איכותיים, אך לרוב הם מגיעים למקומות מוזנחים בכוונה על מנת לעודד תרומות של תיירים לטובת המקום.
לרוב, ילדים אלו חיים במקומות הללו שנים על גבי שנים, לפעמים שוכחים את הוריהם ומתחילים בגיל הנערות חיים חדשים ועצמאיים של ממש ללא כל זיכרון מהבית 'האמיתי'.
כשאתם מחפשים להתנדב, קודם כל זיכרו את הדברים הללו וזיכרו כי התנדבות של טווחים קצרים קושרת את הילדים למתנדב ויוצרת מציאות של נטישה חוזרת כאשר המתנדב מגיע לתקופה קצרה בלבד.
עסקי חלפנות, תוכלו למצוא מכל עבר על בסיס משרדים פרטיים, גסטהאוסים או סניפי בנקים מקומיים. לכן, אל דאגה לגבי החלפת כספים- בשום מקום לא תתקעו בלי מקום להחליף מטבע זר- בדגש על אירו, דולר ורופי הודי.
שימו לב כי החלפת המטבע הכרחי מפני שלא ניתן לשלם בשום מקום במטבע זר. לחומרה, יש מקומו בהם לשלם ברופי הודי הינה עבירה על החוק. ענייני החלפת המטבע הם נחוצים מכיוון שלרוב לא ניתן לשלם בכרטיס האשראי.
החלפת הכספים, תמיד שונה במהותה ממקום למקום בשערים שונים ועמלות שונות שגובים וכן בהאם מקבלים המחאות נוסעים.
בערים רבות ישנם כספומטים שכמעט ולא תמצאו בזמן שהותכם בטרקים, אך אל דאגה- בשנים הקרובות מתוכננת הקמה של מספר מהם בכפרים הגדולים של הטרקים. המטבע המקומי, חסר ערך מחוץ לנפאל אז כדאי לא להיתקע עם רופי נפאלי מחוץ למדינה.
מעבר סונאלי [Sunali] – זהו המעבר הפופולרי והגדול ביותר בנפאל וההגעה אליו היא דרך העיר ורנאסי שבהודו. המעבר אורך כ-10 שעות ועולה כ-150 רופי הודי באוטובוס מקומי. אוטובוס תיירים יגיע במעט פחות זמן ויעלה כ300 רופי נפאלי לערך.
מעבר רקסול- Raxaul
מעבר מזרחי לעיירה בשם בירגאן. אוטובוס מהעיירה יארוך כ-9-10 שעות לערך.
מעבר מאהנדראנגאר-Mahendranagar
המעבר, נמצא כ-10 שעות מהעיר דלהי שבהודו ועולה כ-150 רופי הודי ומהמעבר לקטמנדו זו נסיעה של כ-16 שעות בעלות של 800 רופי נפאלי. זהו מעבר שבעת מזג אוויר סוער נחסם ולכן יש לבדוק האם יהיה פתוח במועד שאתם מתכוונים לעבור בו.
מעבר קקארביטה – Kakarbhitta – מעבר הקרוב לדרגלינד שבסיקים במדינת הודו. המעבר נוח אך ורק במידה ואתם נמצאים בסיקים בגלל שכדי להגיע למעבר נדרש להחליף מספר רב של אוטובוסים. מהגבול, ישנו אוטובוס לקטמנדו האורך כ-17 שעות ובעלות 600 רופי לערך.
נסיעה במונית מהטאמל לתחנת האוטובוס בעלות של כ-250 רופי לערך. אוטובוס ממוזג של כ-18 שעות לערך לעיר מהנדרנגאר בגבול נפאל-הודו בעלות של כ-1,900 רופי. באוטובוס תנאים מצוינים כולל וייפיי ושקעים וכסאות נשכבים.
מנקודת העצירה של האוטובוס יש להמשיך למעבר גבול בנסיעה בריקשה בעלות של כ-100 רופי לערך. במעבר גבול מחתימים את הדרכון על יציאה מנפאל ועוברים לריקשה בצד ההודי שממשיכה אתכם לקבל חותמת על כניסתכם להודו ומשם לתחנת האוטובוס של העיר במבסה. הנסיעה בריקשה בצד ההודי תעלה כ-250 רופי לערך.
בבמבסה תוכלו לקת אוטובוס מקומי של כ-10 שעות להרידוואר בעלות של כ-310 רופי לערך. שימו לב שהאוטובוס צפוף, מחניק ולא נוח. מהרידוואר נית להמשיך לרישיקש ללקסמן גולה בנסיעה של כ-10 דקות בריקשה או באוטובוס.
כיום, אין טיסות ישירות מישראל לנפאל. אלא לרוב עוברות דרך נמל התעופה הבינלאומי של הודו, ממנה יש טיסות בתדירות גבוהה לנפאל.
טיסות – שדה התעופה הבינלאומי היחיד בנפאל הוא שדה התעופה בקטמנדו – Tribhuvan International Airport- TIA.
עלות טיסות מיעדי המזרח לבחירת קונקשיין מהארץ או תכנון יעדי המשך לטיול:
א. בדלהי שבהודו הטיסה תעלה בין 100-200 דולר, בזמן שמומבאי שבהודו הטיסה תעלה בין 250-350 דולר.
ב. מבנגקוק שבתאילנד הטיסה תעלה בין 250-500 דולר.
ג. מבייגין שבסין הטיסה תעלה מעל 500 דולר, בזמן שמשנגחאי הטיסה תעלה כ-400 דולר לערך ומלאהסה שבטיבט תעלה כ-300 דולר לערך.