מונגוליה הינה מדינה גדולה הנמצאת באזור הצפון מרכזי של יבשת אסיה. המדינה גובלת עם סין בדרום, עם רוסיה בצפון, ואין לה יציאה לים.
מרבית שטחה של מונגוליה הינו ערבה וגבעות, בחלקה הצפוני והמערבי ניתן גם לראות הרים בודדים [כדוגמת הר טוּרגן] או רכסי הרים [כדוגמת רכס האלטאי במערב] ואילו בחלקה הדרומי שטחה מורכב בעיקר ממדבר, הידוע גם כמדבר גובי.
למדינה מספר רב של אגמים שהמפורסם שבהם הינו אגם חובסגול שהוא אגם בעל מים מתוקם אך עם זאת מרבית האגמים במדינה הינם אגמי מים מלוחים.
במדינה חיים כשלושה מליון תושבים והם מכילים כ-25 קבוצות אתניות שמתוכם הקבוצה המח'לח'ית היא הגדולה ביותר, המכילה כ-85% מכלל האוכלוסיה במנוגוליה, במערב מונגוליה ניתן למצוא יותר קזחים, והאמונה הרווחת במדינה הינה בודהיזם. המדינה בעלת 21 מחוזות.
האטרקציות המרכזיות במדינה הינן מראות הנוף עוצרי הנשימה, שרק ממשיכים וממשיכים, כגון מדבר גובי, טירוק בשמורת רכס הרי האלטאי, טיול סוסים סביב חובסגול ועד אליו ו\או נופש לחופי האגם ועוד
מונגוליה הינה מדינה נהדרת להכרת תרבות וליציאה למסע טרקים.
למטארקים אסור לפספס:
1. שמורת הטבע בשם טאבָן בּוֹגְד' המכילה את מרבית הצד המונגולי של רכס הרי האלטאי ואת שבט ציידי הנשרים.
2. טראק סביב אגם חובסגול [ניתן לעשות את הטראק גם עם סוסים].
3. להגיע לשבט איילי הצפון הנמצא במחוז חובסגול [הרחבה בערך מוֹרוּן].
למחפשי התרבות מומלץ:
1. לשמוע שירה מונגולית.
* להגיע לשבט ציידי הנשרים במערב.
2. להעביר יום יומיים [וגם שבוע] עם משפחה נוודית
3. לאוהבי הבשר – הוֹרהוֹג – ניתן לקנות את הבשר לא מבושל ולבקש ממישהו שיכין לכם- יקר אבל מפנק.
מונגוליה הינה מדינה גדולה הנמצאת באזור הצפון מרכזי של יבשת אסיה. המדינה גובלת עם סין בדרום, עם רוסיה בצפון, ואין לה יציאה לים.
מרבית שטחה של מונגוליה הינו ערבה וגבעות, בחלקה הצפוני והמערבי ניתן גם לראות הרים בודדים או רכסי הרים ואילו בחלקה הדרומי שטחה מורכב בעיקר ממדבר, הידוע גם כמדבר גובי.
נוף עוצר הנשימה, כגון מדבר גובי, טרקים בשמורת רכס הרי האלטאי, טיול סוסים סביב חובסגול ועד אליו ו\או נופש לחופי האגם, טרקים לשבט איילי הצפון ועוד. כל זה יחד עם חיי הנוודות המקומיים, עליהם נרחיב בהמשך.
אגמים – למדינה מספר רב של אגמים שהמפורסם שבהם הינו אגם חובסגול – אגם בעל מים מתוקים אך עם זאת מרבית האגמים במדינה הינם אגמי מים מלוחים.
הישראלים גילו' את מונגוליה, וכל שנה נראה שמגיעים אליה עוד ועוד, אך עם זאת מספרם קטן יותר לעומת מדינות כמו תאילנד או הודו.
מיקום גיאוגרפי- מונגוליה הינה מדינה גדולה הנמצאת באזור הצפון מרכזי של יבשת אסיה. המדינה גובלת עם סין בדרום, עם רוסיה בצפון, ואין לה יציאה לים.
גיאוגרפיה- מרבית שטחה של מונגוליה הינו ערבה וגבעות, בחלקה הצפוני והמערבי ניתן גם לראות הרים בודדים או רכסי הרים ואילו בחלקה הדרומי שטחה מורכב בעיקר ממדבר, הידוע גם כמדבר גובי.
אגמים- למדינה מספר רב של אגמים שהמפורסם שבהם הינו אגם חובסגול – אגם בעל מים מתוקים אך עם זאת מרבית האגמים במדינה הינם אגמי מים מלוחים.
תושבים- במדינה חיים כשלושה מליון תושבים והם מכילים כ-25 קבוצות אתניות שמתוכם הקבוצה המחלח'ית היא הגדולה ביותר, המכילה כ-85% מכלל האוכלוסיה במנוגוליה, במערב מונגוליה ניתן למצוא יותר קזחים, והאמונה הרווחת במדינה הינה בודהיזם. המדינה בעלת 21 מחוזות.האטרקציות המרכזיות במדינה- נוף עוצר הנשימה, כגון מדבר גובי, טרקים בשמורת רכס הרי האלטאי, טיול סוסים סביב חובסגול ועד אליו ו\או נופש לחופי האגם, טרקים לשבט איילי הצפון ועוד. כל זה יחד עם חיי הנוודות המקומיים, עליהם נרחיב בהמשך.
מונגוליה הינה מדינה יבשה, בה לא תמצאו הרבה לחות וזאת בשל מיקומה הגיאוגרפי- כאלפיים קילומטרים מאחורי רכס ההימלאיה. למרות שזוהי מדינה יבשה, אין זה אומר שאין בה גשמים.
סופות- בעקבות המרחבים העצומים שבמדינה תוכלו לחזות, במרחק של כ 5 עד 10 קמ מכם, סופה שנעה לאחד הכיוונים ובאותה עת תתפללו שדרככם לא יצטלבו.
בהרים- שמעל ל-3000 מטרים האקלים יכול להיות קיצוני עם התחלפות של כל 4 עד 8 שעות, לדוגמא: בבוקר לקום לסופת ברד, אחר הצהריים יום שמשי יפה ובערב רוח מקפיאה שחודרת שכבות ביגוד.
מומלץ להגיע
מבחינת מזג אוויר הכי נוח לטייל במונגוליה מסוף יוני ועד תחילת ספטמבר.
לא מומלץ לתפוס טרמפים לבד אך במקומות קטנים ניתן להסתובב עד מאוחר בחוץ לבד כי השקיעות מאוחרות במהלך הקיץ ויש מספיק אור.
מבחינת לבוש, אין בעיה לנשים להסתובב עם גופיות וכו אך תמיד יש לשים לב, במיוחד באזורים הכפריים והנוודיים כי המקומיים לא רגילים למראה של כתפיים חשופות.
שימו לב לכיסים שלכם במקומות הומי אדם, הכייסים במונגוליה מאוד מיומנים עד למצב שתוכלו שלא להרגיש איך לקוחים לכם את הפלאפון מהכיס.
אל תשאירו דברים יקרי ערך באוטובוסים, גם אם זה לירידה של 5 דק בלבד. היו לא מעט מקרים שבהם ירדו מהאוטובוס לשניה ומישהו החליף להם את המצלמה עם אבן. כמו כן, מומלץ להשתמש במנעול אישי לחדרים.
המלצה גדולה שאולי תייקר לכם את הטיול אבל היא שווה את זה כי איתה תוכלו לחוות הכל מהכל ועם פחות כאבי ראש – תתארגנו על וואן+נהג עם עוד אנשים באולן בטר.
אתם מקבלים נהג מונגולי צמוד שיכול לפתור לכם את בעיות הפרמיט, סיכוי גבוה שהוא מכיר נוודים מקומיים שתוכלו לשהות איתם ללילה והוא מכיר את המסלולים המתויירים היטב.
• יש סיפורים רבים על מקומיים שעקבו אחרי תיירים ובלילה גנבו להם את הסוסים, לכן נמליץ לישון במשמרות כמו בצבא לצד מדורה להפגנת נוכחות.
• אל תספרו לאנשים על יעד הטיול, או שתספרו יעד שקרי.
• הקפידו לא לעדכן אף אחד לגבי היעדים שלכם בטיול סוסים על מנת להימנע ממקומיים שיעקבו אחריכם.
• מחיר סוס ממוצע לסוס הינו הוא 900,000 טוגרוק על סוס ממוצע ומטה שאינו מאולף.
• יותר ממומלץ להביא מכשיר טלפון לוויני מהארץ לביטחון האישי שלכם מפני שכמעט ולא תוכלו למצוא קליטה סלולרית.
• הצטיידו אפליקציית מפות או מפות טופוגרפיות של האזור מראש.
• האוכף במונגוליה אינו דומה לאוכף מערבי ונחשב ללא נוח במיוחד, לכן אם האוכף חשוב לכם הצטיידו בו מראש בארץ. נמליץ על אוכף קצר לסוס קטן, לא יותר מ-65 ס״מ.
• איך לבחור סוס?
הנוחות של קניית הסוס תלויה בתקציב, אם התקציב לא מצומצם מדי, מומלץ מאוד לקחת את הזמן, לקנות או לשכור אופנוע קטן ולטייל למקומות רחוקים, לעצור במוקומות שבהם רואים סוסים ובית ולדבר עם המקומיים לגבי רכישה.
• שימו לב שיש פערים מאוד גדולים בשפה ותיתקלו בבעיה הזו באופן ישיר מאוד בעת המסע לקניית סוס. היעזרו בבעלי גסטהאוסים היודעים אנגלית או אפליקציות תרגום בנייד.
• יציאה למסע סוסים – התארגנו על יתדות לולאה לקשירת הסוסים וחבלים שטוחים [בגלל יתרון המשקל והנפח], יריעה לכיסוי גשם לציוד, ציוד קמפינג ושקיים לאוכף למים ואוכל למהלך אותו היום.
• מומלץ להיעזר במקומיים בהתארגנות על ציוד והקשירה שלו לסוס.
המטבע המונגולי- נקרא טוּגרוֹג [יש שיבטאו גם טוֹגריק] ונכון ליולי 2015 הערך של שקל 1 היה שווה ל-550 טוגרוג, בנוסף ישנם שטרות שמתחילים מ-10 טוגרוג עד 100 אלף.
עלויות- ישנם הבדלים רבים, בין המחירים המוצעים באתרי האינטרנט השונים לטיולים במונגוליה לבין מחיריהם בפועל. לכן, כדאי לא להסתמך על המידע ולראות זה בהגיעכם למדינה.
כסף ועלויות
3. מגורים- יכולים להיות יקרים עם עלויות החל מ-5000 טוגרוג ללינה בחוץ עם אוהל ועד 10-20 אלף לשהייה בגר [יש גסטהאוסים שמשמשים גרים כמקומות לינה אותנטיים] או בחדר.
6. טרמפים'- עולים כסף ותצטרכו לתת סכום סימלי על הנסיעה, סכום שמומלץ שתקבעו מראש.
7. וואנים- ניתן להיסגר על וואן+נהג באולן בטר ואם מדובר בהרבה אנשים אז זה גם לא כזה כואב לכיס, אך עדיין יכול לייקר את הטיול במעט.
8. כספומטים- מקבלים את כל סוגי הכרטיס.